Amsterdam vrijdag 21 september 2018
HOME     MENU     AGENDA   DE WC DEUR POëZIESLAG INSCHRIJVEN CONTACT

LAATSTE VERSLAG
ARCHIEF


Als sinds 1998 organiseert Festina Lente in samenwerking met de stichting PoŽzieslag 1 keer in de maand een poŽziewedstrijd in het cafť. Elke derde maandagavond van de maand. In deze wedstrijd strijden (maximaal) 12 aanstormende dichters om zowel een jury- als een publieksprijs met gedichten die ze zelf geschreven hebben.

De winnaar van de juryprijs krijgt tevens een plekje in de Grande Finale die jaarlijks in eetcafé Festina Lente wordt gehouden. Tevens mogen de finalisten van deze finale aan het NK poetryslam meedoen. In de laatste 10 jaar zijn wij hofleverancier van de winnaar gebleken!

Voor de dichters en geïnteresseerden hebben we een aantal VGV's (FAQ's) opgesteld gevolgd door de antwoorden op die vragen. En in tegenstelling tot wat veel potentiële deelnemers denken, zitten we niet al maanden volgeboekt met dichters, integendeel. Het lijkt erop dat ons succes tegen ons werkt, maar misschien komt daar door deze mededeling verandering in.

Hoe is de wedstrijd opgebouwd?
Een wedstrijd bestaat uit drie ronden. In de eerste ronde doen alle dichters mee en krijgen ze drie minuten de tijd om uit eigen werk voor te dragen. Telkens als er drie of vier dichters hebben voorgedragen is er pauze en wordt er muziek gedraaid. Tevens is dit een mooi moment om even de benen te strekken etc. Als alle dichters geweest zijn, gaat de jury beraadslagen tijdens een wat grotere pauze. Daaruit wordt duidelijk welke vijf tot zes dichters naar de tweede ronde mogen. In de tweede ronde krijgen de dichters vier minuten de tijd. Tussen de voordrachten is er geen pauze.

In de pauze die erna volgt krijgt het publiek de gelegenheid om uit de dichters van de tweede ronde een finalist te kiezen. De jury kiest er ook twee. Het kan dus voorkomen dat de jury iemand kiest die ook door het publiek is gekozen. Wie wie heeft gekozen wordt nog niet bekend gemaakt.

In de finale krijgt iedere finalist vijf minuten de tijd. De jury bepaald daarna wie de juryprijs in ontvangst mag nemen. Dat wordt bekend gemaakt door een van de juryleden die ook het juryrapport presenteert. Degene die door het publiek als finalist is gekozen, krijgt de publieksprijs.

Mag iedereen meedoen?
ja, zolang je maar voordraagt uit eigen geschreven werk en zolang je werk nog niet is gepubliceerd bij een algemeen erkende uitgeverij. Het laatste heeft er mee te maken dat we een podium willen zijn voor dichters die nog niet gepubliceerd hebben.

Hoe vaak mag je meedoen?
Drie keer per seizoen. Uiteindelijk beslist de organisatie of hier uitzonderingen op gemaakt worden. Dichters die nog nooit hebben meegedaan gaan altijd voor.

Hoe meld ik me aan als dichter?
Door naar de inschrijfpagina te gaan op deze site.

Mag je ook in het Engels voordragen
Ja dat mag wel, maar dat telt niet mee voor de wedstrijd, dus het is beter om dat niet te doen, zeker niet als je wil winnen. Onze jury is vooral competent op het gebied van de Nederlandse taal.

Hoe laat begint het en hoe laat is het afgelopen?
We proberen te beginnen om 20.30 uur en meestal is de finale om half twaalf afgelopen.

Is er een microfoon?
Neen, er is geen microfoon, maar het publiek is tijdens de voordrachten eigenlijk muisstil en anders helpen de barmedewerkers wel mee om het stil te krijgen. Waarschijnlijk is er een direct oorzakelijk verband tussen het ontbreken van een microfoon en de aandacht van het publiek, maar zeker weten doen we het niet.

Heffen jullie entree?
Neen

Moet je reserveren als publiek?
Neen, dat kan niet, maar als je zitplaats wilt hebben, raden we aan om wat vroeger te komen en met wat vroeger bedoelen we 19.00 uur.

Tot hoe laat kan je eten op zo'n avond?
Je kan uiterlijk tot 20.00 uur bestellen (normaal kan het tot 22.30 uur).

Is het altijd zo druk?
Het is meestal best wel druk, maar het als je binnenkomt in Festina tijdens een wedstrijd lijkt het vaak drukker dan het is. Vaak is er boven nog plek, maar dat zie je niet als je bij de deur staat. in het bovengedeelte van Festina zijn vaak ook nog klapstoeltjes aanwezig